top of page

Kripto Para Nedir?





Son zamanlarda özellikle sosyal medyada dev markaların- şirketlerin ve hatta ülkelerin kripto paralar hakkında çeşitli faaliyetlerde bulunduğunu görüyoruz. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki bireyler kripto para alım-satım işlemleri gerçekleştirirken Afganistan gibi kapalı toplumlarda bile bu konular hakkında çeşitli atılımlar yapmaktadır.


Peki her yerde ismini duyduğunuz kripto paralar nedir? Bu yazımızda yeni başlayanlar için kripto paraların ne olduğununa dair en ana noktaları ince detaylarına kadar anlatacağız.


Aslında kripto para en basit anlatımıyla bir dijital para birimidir. Bu kavram bize yabancı gelmemeli çünkü mobil bankacılık, banka ve kredi kartları sayesinde sanal bir şekilde işlem yapabiliyoruz.


Bankaların Olmaması

Kredi veya banka kartlarıyla yaptığımız işlemlerde her bir müşteri bir bankaya bağladır ve parasını bankada tutmak isteyen müşteriler o bankanın faiz oranına göre bir kazanç elde etmektedir.


Kripto para ile işlem yapan kullanıcılar herhangi bir otoritenin olmadığı merkeziyetsiz bir sistemin içine girmektedir. Bu merkeziyetsiz sistem içinde finans ile ilgili farklı bir felsefe de barındırmaktadır.


Müşteriden, Kullanıcıya giden yol

Kripto para ile işlem yapanlar müşteri olarak pek adlandırılmaz. Daha çok kullanıcı olarak adlandırılmaktadır. Yani siz bir bankanın müşterisiyken kripto para piyasasında kullanıcı oluyorsunuz. Aslında bu bile para ve birey ilişkisinin farklı bir neticesini ortaya koymaktadır.


Kripto paralar, herhangi bir hükümete, otoriteye bağlı olmadan sınırlı sayıda üretilir.


İlk ne zaman ortaya çıktı?

Bitcoin’in mucidi olarak biline "Satoshi Nakamoto’’ isimli bir kullanıcının ilk kez işlem yapmasıyla kripto paraların varlığını öğrendik. Fakat Satoshi’nin kim veya kimler olduğu henüz bilinmiyor. Bu konuda internette çeşitli spekülasyonlar mevcut. Her ne kadar işin magazin kısmı gibi görünse de böyle bir teknolojiyi kimin veya kimlerin bulduğunu merak etmekte doğal görünüyor.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page