top of page

MiCA, Sadece Avrupalı Yatırımcıları mı Kapsıyor?

Avrupalı Kripto Varlık Avukatları MiCA Düzenlemeleri ile İlgili Açıklama Yaptı!



Kripto varlık avukatları MiCA'nın getirdiği düzenlemelerle ilgili Avrupa dışındaki yatırımcıları etkileyecek yorumda bulundu! Avrupa'da kripto varlık şirketlerinin kolayca işlevsel hale getirmeyeceğini, kolay düzenlemelerin Avrupa'ya ait olduğunu dile getirdi.



Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkeyi kapsayacak şekilde kripto varlık borsaları ve hizmet platformlarına düzenleme getirmesi hedefiyle hazırlanan MiCA (Markets in Crypto Assets), son derece önemli bir kripto varlık düzenlemesi olarak tanımlanır. 

Avrupa Parlamentosu ve AB temsilcileri tarafından MiCA mayıs ayında onaylanmış olup Avrupa Konseyi tarafından 2024 yılı itibariyle resmi olarak yürürlülüğe girecek! 


Avrupa dışındaki kripto varlık şirketleri, Avrupa'da şirket açması zorlaşacak mı?


Avrupa'da şirket açma politikaların esnek olmayacağı, tedbirli düzenlemelerin tabii olacağı belirtti!


Son zamanlar ABD'nin kripto varlık şirket ve yatırımcılara agresif tavır sergilemesi, SEC'in kripto varlık şirketlerini zorlayıcı yola sokması üzerine MiCA'nın da düzenlenmesiyle regülasyon güvenliğini düşünen kripto varlık şirketleri yeni yol haritasında Avrupa'da şirket açma fikri baskın oarak yer alıyordu! Avrupalı Kripto varlık avukatların şirket açma politikası ile ilgili beyanı kripto şirketlerini olumsuz düşünmesine sebebiyet vereceği kesin olmakla beraber Asya'ya yönelmemek için bir etken bulunmuyor!


Türkiye bunun neresinde yer alacak?


Türkiye kripto varlık yasalarını kapsayıcı ve yenilikçi bir düzenleme getirir ise yabancı yatırımcılar ve şirketlerin göz bebeği olabilir!


Türkiye'de kripto varlıklarla ilgili net bir düzenleme bulunmamaktadır. Ekosistem içinde pazar alanında avantaj sağlamaktadır. Türkiye, hem pazar alanı hem de konum anlamı ile önem arz etmesi büyük avantaj olmakla birlikte kripto varlıkları destekleyici nitelikte cazip düzenlemeler getirmesi dahilinde bir çok iş istihdamına da katkı sağlamış olacaktır.



Kripto Varlık Yasa Tasarı ile ilgili hükümet yetkilileri 2021 yılında bir yasa tasarı hakkında konuşmuş olup düzenlemeler getireceğini beyan etmişti. Türkiye'deki kripto/blockchain ekosistemi içindeki topluluk  güvenli kripto varlık politikalarını destekleyeceğini lakin yasaklanması durumunda karşı çıkacağını belirtilmesi üzerine sosyal medya üzerinden yetkililere baskı yapılıp, yasa tasarısının olumsuz beyan oluşturulabilmesine karşın ekosistemi ve Türkiye'yi teknolojik yeniliklerden geri kalması durumunda nasıl olumsuz etkileyeceği konuşulup yazılmıştı.  Tüm ihtimalleri göz önünde bulundurarak, ''Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı'' 11 Şubat 2022 yılında düzenlemiş olup oluşturulan rapor ise meclise sunulmuştu. 

Detaylı bilgi için tıklayınız.  







Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page