top of page

Robotlar, enkaz altındakilere ulaşmak için en önemli yardımcılar olacak!

Tüm Türkiye'yi sarsan ve hala yaraların sarılmadığı deprem ile beraber birçok teknoloji şirketi farklı arayışlara girmeye başladı. Son zamanlarda yapay zeka ile alakalı yapılan yatırımlar ve teknolojik gelişmelerle beraber ülkemizin bir gerçeği olan ''deprem''ile mücadele konusunda arayışlara girildi.


Dr. Erdem Erkul '' “Afet öncesi süreçlere yönelik yapay zekâ destekli sistemler, uydu görüntüleri, hava tahminleri gibi çeşitli kaynaklardan gelen büyük miktarlardaki verileri analiz ederek erken uyarı sistemlerinin kurulmasını sağlayabiliyor.'' açıklamasını yaptıktan sonra gözler bu teknolojiye doğru mu adapte olduk sorusuna çevrildi.





Deprem, sel, tsunami ve diğer doğa olayları için yapay zeka


Son zamanlarda her ne kadar ülkemizde doğa olaylarından deprem konuşulsa da sıklıkla diğer felaketlerde de karşı karşıya kalıyoruz. Dr. Erdem Erkul'a göre metaverse ortamında sanal simülasyonlarla bu konular hakkında eğitimler verilebilir. Bu sayede organizasyon ve planlama konusunda eksik kaldığımız son depremde yaşanan acı tecrübeler daha aza inebilir.


Robotlar, enkaz altındakilere ulaşmak için en önemli araçlardan biri mi?


Cerebrum Tech’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul özellikle şu noktaya değindi.


"Dünyada afet sonrası çalışmalarda robotların öne çıktığı örnekleri daha sık görmeye başladık. Ekiplerin erişemediği alanlara robotlarla ulaşarak enkaz altına ilkyardım ve gıda gibi malzemelerin teminini sağlamak mümkün olabiliyor. Bu robotların karada, havada ve suda çalışan farklı versiyonları bulunuyor. Sese, ısıya duyarlı görüntüleme sistemleri de enkaz altındaki canlı varlığının tespitinde çok önemli bir rol oynuyor. Bunlar bilinen ancak ülkemizde pek yaygın kullanılmayan ekipmanlar. Her ne kadar son dönemlerde dünya genelinde afetler karşısında bilgi teknolojilerinin kullanımının gerekliliğine yönelik farkındalık artmış olsa da uygulamaların beklenen düzeyde olmadığı görülüyor. Bu konuda 2020 yılında yapılmış bir istatistik çalışmasında, afet risklerinin azaltılması amacıyla teknolojinin olanaklarından yararlanma oranının ABD ve Çin'de %14-15 seviyelerinde olduğu pek çok ülkede bu ortalamanın %3-5'i geçemediği tespit edilmiş durumda. Afetlerden fazlasıyla canı yanmış bir ülke olarak devlet kurumlarımız, özel sektör ve üniversitelerimiz ile afet yönetiminde teknolojik yatırımlarımızı artırmamızın ileriki dönemlerde aynı acıları tekrar yaşamamamız için oldukça önemli olduğunu düşünüyorum."


Kaynak: Inbusiness



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page