top of page

Metaverse Nedir?



Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, 28 Ekim 2021 tarihinde dünyaca ünlü sosyal medya platformu olan Facebook’un ismini ‘’meta’’ olarak değiştirdiğini kamuoyuna açıkladı. Bu açıklamanın ardından sosyal medyada ‘’metaverse’’ teriminin ne olduğuna dair birçok teori ortaya çıktı.


Aslında çoğu bilim kurgu filmine, kitabına konu olan bir sanal evrenin bu kadar hızlı bir şekilde hayatımıza girme olasılığı tartışma konusu oldu. Bu tartışmalar devam ederken Zuckerberg gibi milyar dolarlık şirketler ardı ardına ‘’metaverse’’ evrenine yatırım yaptıklarını duyurmaya başladı.


Öteki Evren, Artırılmış Gerçeklik veya Dijital Dünya

Metaverse kavramı tartışmaya açılırken, henüz TDK tarafından tam karşılığı açıklanmadı. Bu yüzden çeşitli kaynaklarda metaverse terimi dışında; öteki evren, artırılmış gerçeklik, dijital dünya gibi farklı terimler duyduğunuzda şaşırmamanız gerekir.


Son yüzyılın en önemli buluşlarından biri olan internet artık en gelişmemiş ülkelerde vazgeçilmez bir unsur hâline geldi. Gerek iş yaşamında gerek sosyal hayatın en önemli unsuru olan internet, dünyayı tek bir çatı altına almayı başardı. Bugün internetin kendi sınırlarını zorlamasıyla kripto paralar gibi para kavramının değişimine bile neden oldu. İnsanlar itibari paralar dışında artık sanal olarak da yatırım yapabileceğini öğrenmeye başladı. Kripto paraların reel dünyaya adaptasyonu beklerken, bu teknolojiyle ekstra gelişen Metaverse teknolojisi ortaya çıktı.


İnternet sayesinde artık bireyler kendi avatarını oluşturabilir ve avatarıyla artırılmış gerçeklik sayesinde sanal yolculuk yapma fırsatına sahip olabilir. Tam olarak bu teknoloji hayatımıza tamamen entegre olmasa bile yavaş yavaş büyük şirketler, markalar hatta siyasi partiler bu evrenin kapılarını açmaya başladı. Birçok uzmana göre Metaverse’ün hayatımıza tamamen entegre olması 5-10 yıl gibi bir süre zarfında gerçekleşecek.


Yine uzmanlara göre; pandemi dönemi evde çalışma, daha fazla ekran bağımlılığının artması, çoğu iş sektörünün çevrim içi ilerlemesi gibi durumlar sayesinde Metaverse evrenine adapte olmak insanlık için çok zor olmayacak.


Bilim Kurgu romanları yazarı Neal Stephenson 1992 yılında yani bundan tam 30 yıl önce Snow Crash romanında işte tam da bu bahsettiğimiz kurgusal evreni anlattı. İlk kez bu kavramı ortaya atanlardan biri diyebiliriz.


Bugün atılan çeşitli adımların yanında Metaverse evrenine karşı olan bir kesim de mevcut. Gelecekte bizi nelerin beklediğini hep beraber göreceğiz!

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page