top of page

NFT Nedir?



Son zamanlarda dünyaca ünlü birçok sanatçının NFT koleksiyonu satın aldığı veya NFT çıkardığı ile ilgili haberler çıkıyor. Özellikle büyük bir hayran kitlesine sahip olan sanatçıların NFT çıkarması bu kavramın ne olduğuna dair merak uyandırdı.


Non Fungible Token

NFT ilk kez Etherium blokzinciri üzerinde oluşturulan CryptoKitties oyunu sayesinde ortaya çıktı. Oyunda birbirinden tamamen farklı kedi karakterlerinin satışa çıkarılmasıyla NFT fikri oluşmaya başladı.


NFT’nin açılımı Non Fungible Token’dır. TDK’ya göre ise “Nitelikli Fikrî Tapu” olarak Türkçe karşılığı belirlendi.


NFT çevrim içi dünyada bir dijital ürünün benzersiz, eşsiz, biricik, yalnızca size ait olduğunu kanıtlayan dijital üründür.


NFT kopyalanamaz!

NFT’lerin en dikkat çeken noktası asla kopyalanamaz olması. Bu özelliği sayesinde bu piyasaya en çok ilgi duyanlar sanatçılar oldu. Sanatçıların, arada bir aracı olmadan sanat eserlerini halka arz etmesi sayesinde NFT daha ilgi çekici hâle geldi.


Ülkemizde; Cem Yılmaz, Uykusuz Dergisi çizerleri, Refik Anadol, Murat Pak, Nurgül Yeşilçay, Manga, Mor ve Ötesi gibi sanatçılar NFT serisi çıkarırken, Dünyada ise; Madonna, Paris Hilton, Lindsay Lohan, Snoop Dogg, Ellen DeGeneres, Eminem gibi ünlü yıldızlar NFT serisi çıkardı.


NFT’ler nereden satın alınır?

NFT satın almak için çeşitli borsalar ve pazar yerleri bulunmaktadır. Bu platformların en ünlüleri ise şunlar: Rarible, SuperRare, Mintable, Nifty Gateway, BakerySwap, Foundation Marketplace ve kuşkusuz en ünlü platform olan OpenSea’dir.


Genel olarak bakıldığında sadece ünlü sanatçılar için avantajlı bir alan olarak gözükse bile daha önceden adını hiç duymadığımız dijital dünyanın yeni sanatçıları ortaya çıktı.


Tıpkı kripto paralar gibi NFT’lerin geleceği hakkında da birçok yorum bulunuyor. Hangi NFT’nin iyi bir yatırım aracı olup olmadığını gelecek belirleyecek.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page